dimecres, 27 de març del 2013

Mones de Pasqua


 
                          El diumenge de Glòria, és un dia important dins de la setmana Santa. Però açí a Alcoi, és tradicionalment especial. Un dia ple d'actes.Recorde, quan era xicoteta, que era un dia agradablement esgotador. El dia començava a les 7 del matí amb la "Processó dels xiulitets" quan la mare de Deu corría carrer Sant Nicolau amunt (portada per uns xicots molt forts), al encontre del seu fill resucitat.Mentre tot açò passava, la gent bufava els rossignyols omplint els carrers d'un soroll característic que recordava aquell pardalet. Un encontre realment emocionant que els alcoians esperaven amb devociò i ansietat.......No cal dir que al llarg dels anys la tradiciò ha continuat i eixa devociò i ansietat continua igual, per que dona pas a la Glòria: primer acte fester en el que comença el compte enrere per a les festes d'Alcoi,( declarades d'Interés turístic Internacional).Això significa que després d'esmorzar el xocolate amb xurros, has d'anar a canviar-te de roba i estrenar eixe "modelet" de primavera que t'has comprat per a l'ocasió.Has d'anar "de fil de vint", cosa que no tendría més importància si no fora per que quasi mai fa calor. Així que la gent més jove desafia al temps i als constipats i la gent que ja em passat eixa joventut i SI  tenim por als constipats salvem el expedient molt honrosament tirant "del fondo de armario".

                              Després, a vore la Glòria, acte on un representant de cada filà i vestit amb el disseny complet de cada una, desfilen pels carrers d'Acoi  acompanyats per les bandes de música, A les 2 del migdía, la mascletà en la bandeja ( com anomenem a la plaça d'Espanya). Seguidament a dinar a les filaes o a casa.
                    Sense perdre el temps, preparem el berenar (no és qüestió de passar fam) : les mones, xocolate, pa, sobrasada, ous (els de les mones) llonganissa de Pasqua, faves tendres, cebes tendres.........i ens anem al camp: la Font Roja, el Preventòri, el Racò de san Bonaventura......son parajes que s'omplin de gent que amb els més menuts canten allò de : "açí em pica, açí em cou , açí em menje la mona i ahí et tenque l'ou ". Els padrins solen regalar les mones als fillols, però avui en dia qualsevol familiar ho fa i els xiquets solen arreplegar més d'una mona, també per al segon dia de Pasqua. Un altra alternativa és anar a les filaes (lloc físic on es reuneixen al llarg de l'any) i menjar-se la mona alli.
           Després vas a casa, et canvies de roba i a vore les  "filaetes" que eixe dia eixen totes,mores i cristianes, i a més a més l'enrramà s'ilumina per primera vegada.

           Un dia molt complet ...........així que hem de fer la mona per berenar i reposar o agafar força.......
La recepta és de Canelona ( canecositas) encara que la he variada un poc, però és la que més m'agradat de totes les que he fet. És una massa molt apegalosa i un poc difícil de pastar. Untat be les mans d'oli i treballa amb gana.Deixa-la reposar sense presa i el resultat serà bo.

Ingredients:
               MASSA MARE
  • 80gr de llet
  • 10gr de llevat
  • 1 culleradeta de sucre
  • 130gr de farina de força
               MASSA
  • 120gr de sucre
  • pell d'una llima
  • pell d'una taronja
  • 60gr de suc de taronja
  • 60gr d'oli d'oliva
  • 2 ous
  • 20gr de llevat
  • 30gr de mistela
  • 450gr de farina de força
  • ous bullits 
  • ou batut per pintar-les
  • sucre per decorar
Com fer-ho:
-Primer fas la massa mare (si no  tens tmx  has de barrejar-ho de forma manual).Desfàs el llevat amb la llet 1 minut 37ºC i afiges el sucre i la farina, ara 2 minuts vel.espiga. Esta massa la poses dins d'un bol amb aigua tèbia. Se n'anirà al fons i quan sure (estarà per damunt de l'aigua) ja estarà bona.
-Mentre passa este procés, prepararem l'altra massa: Possarem el sucre i les pells de la llima i de la taronja dins del vas i ho pulveritzem fins que estiga tot triturat.
-Afegim el suc de taronja, els ous,la mistela, l'oli i el llevat. Posem 2 minuts, 37ºC vel. 2.
-Ara posarem la massa mare dins del vas i ho integrarem tot un poc. Per últim afegirem la farina i ho pastarem 6 minuts a vel.espiga.
-Traurem la massa del vas i la deixarem reposar mínim 2 hores. La tornarem a pastar i la deixarem reposar altres 2 hores ( si pot ser més millor).La tornarem a pastar ( 4 minuts amb tmx) i donarem forma a les mones amb els ous damunt, i ho tornem ha deixar pujar ( 3 llevats en total)
-Amb ou batut les pintes i poses sucre per damunt
-Al forn a 150ºC uns 16 minuts

4 comentaris:

  1. caram, quina festassa que feu aquí a Alcoi! Un dia hi anirem a veure-ho en directe. Petons i bona setmana santa!

    ResponElimina
  2. Una festa molt maca i tradicional que no s’ha de perdre.
    A mi també m’agradaria viure-la amb directa.
    Que passis una bona setmana santa
    Petons

    ResponElimina
  3. A mi les pasques em porten molts records: botar a la comba, volar el catxirulo, estrenar espardenyes pasqüeres, berenar la mona al camp...Que passeu bones festes! Marta

    ResponElimina
  4. Gràcies pel comentari que ens has deixat al blog!
    Que bonic ha de ser lo dels xiulets!
    Aqts receptes tradicionals no s'han de perdre!
    Ptns!!

    ResponElimina