dimecres, 23 d’octubre del 2013

Ous Escalfats


                                Una recepta saludable i saborosa al mateix temps.Fàcil de fer i una volta emplatada....qué em dieu !!!!! Sé que no he descobert res nou, però em venía de gust compartir aquesta recepta: ous, un poquet de cuixot o pernil dolç creïlla, ceba. bròquil i tomaca de la pereta xicoteta......això és el que he utilitzat jo, però pots posar tot allò que més t'agrade...

Ingredients:
  • 1 ou per persona
  • Creílles
  • Ceba
  • Bròquil
  • Tomaquetes de la pereta xicotetes
Com fer-ho:
-Posem aigua en un perol fins que bullga
-Posar paper de film folran una taça.Unteu el pàstic amb una mica d'oli. Trenqueu l'ou i aboqueu-lo dins. Afegiu una mica de sal, trossets de cuixot o pernil dolç, i formatge del que més vos agrade. Agafeu el plàstic sobrant (talleu-lo prou gran ) i feu un nus. 
-Quan tingam tots els ous preparats i nugats , els posarem dins del aigua bullint i els mantindrem dins del aigua el temps que ens convinga...: si t'agrada el ou tendre uns 2 minuts i a partir d'ahí si t'agrada més duret.
-En una paella posarem un rallet d'oli i afegirem la ceba talladeta i la creïlla també fineta, un polssim de sal i ho taparem fins que estiga tou. Pots fregir-ho de la manera tradicional, però d'aquesta manera també està bo.
-El bròquil el vaig escaldar uns minuts amb aigua i després el vaig saltejar en una paella amb uns alls.
-I la tomaca crua, per donar un toc de color al plat
-A l'hora d'emplatar vaig posar un llit de creïlla i ceba i damunt l'ou, com en la foto.

divendres, 18 d’octubre del 2013

Arrós caldós amb perdíu i esclatassangs

                                                         Per açí ( a l'Alcoià i el Comtat ) solem fer l'arròs caldós amb conill i pilotetes ( mandonguilles de carn ), però aquesta vegada l'he canviat una mica aprofitant " el que dona el temps ". Sé que és politicament incorrecte utilitzar productes de caça però........amb la que està caient-nos per tots els costats. crec que la caça és. el que menys mal ens fa.......sobre tot si el producte final és com aquest.I els esclatassangs.......( que per esta zona son més bé rogencs, de ahí el nom) no es pot dir res, d'aquest fong, és insuperable. Recorde perfectament a la meua iaia, sopant un esclatassang torrat amb un rall d'oli i sal i una llesca de pa.......no cal res més.






Ingredients:
  • Una perdiu
  • Esclatassangs (5 o 6 grandets)
  • 2 pilotetes de carn per persona
  • Bajoquetes verdes
  • Un grapaet de fessols
  • Un pessiguet de bajoca picà (pimentò en pols)
  • Oli d'oliva
  • Aigua 700ml
  • Arrós  (225gr per a cuatre persones)
Com fer-ho:
-Posar l'oli en una cassola i sofregir la perdíu, els esclatassangs i les bajoquetes 
-Posem els fessols i li donem unes voltetetes.
-Afegim la bajoca picada i quasi seguidament  l'aigua
-Ho deixem bullir 45 minuts i aleshores afegirem l'arrós i les pilotetes.
-Als 20 minuts ja tindrem l'arrós al punt. El gra ha d'estar més bé tesset o "al dente" i ha de quedar prou caldo.




dimarts, 15 d’octubre del 2013

Pa amb farina de garrofa


  És la primera vegada que faig pa i no m'ha eixit malament del tot..........Evidentment em falta molt per aprendre , però anirè poc a poc fent proves i ensenyant-me de la gent que en sap molt. Per estrenar-me he escollit un pa de garrofa ple d'aroma i un sabor peculiar que combina molt bé amb patés i formatges. Molt bo i diferent........            
                             
 
Ingredients:
  • 300gr de farina de blat
  • 50gr de farina de garrofa
  • 120gr d'aigua   
  • 5gr de sal
  • 20gr de llevat fresc
  • 30gr d'oli d'oliva
Com fer-ho:
-Tan a ma com a màquina posem els ingredients líquids i el llevat  i els barregem
-Afegim les farines i la sal i ho pastem
-Ho posem dins d'un bol untat d'oli i ho tapem amb film untat també en oli i ho posem en la nevera tota la nit 
-Al dia següent ho pastem altra vegada i ja li donem la forma del pa que vulgem.
-I ho deixem en un lloc tapadet i que leve un altra vegada (més o menys una hora)
-Passat este temps ja haurà doblat el seu tamany i ho possem al forn a 170ºC  uns 30 minuts amb un recipient xicotet amb aigua per a que no es reseque.                                                     

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Rollets amb farina de garrofa

La garrofa no gaudeix de massa bon prestigi, ja que està relacionada amb l'alimentació d'animals i com aliment succedàni propi d'èpoques de fam i misèria. Crec que no m'equivoque si dic que tots tením un iaio o iaia que ens parlaven de les garrofes en temps de guerra i postguerra. Per eixes dates es va fer servir per fer xocolate i gelats de més baixa qualitat.
                                                      Anem a tornar-li a la garrofa el lloc que es mereix......!!!!!!
               
               És un excel.lent substitut del cacau en pols. No porta cafeína ni àcid oxàlic (substància que actua com a lladre de minerals i impedeix l'absorció intestinal del ferro i calci ). Té molta fibra i vitamines A B i D. A més a més  sols té un 2% de greixos front al 23% del cacau pur, un 40-50% de sucres naturals (fructosa, glucosa, sacarosa, i maltosa ) i un 11%  de proteínes. La farina s'aconsegueix de les garrofes seques , que es trenquen i es posen al forn a 150ºC un hora. Les deixem gelar i les fem farina amb la Tmx o una picadora. La tamisem i ja està. Este procés, en el meu cas, el fem entre tres companyes de feina: Marisa és la que té el garrofer i ens proporciona les garrofes, Mª Angeles (que també fa pa de garrofa)  les trenca i les torra i jo m'encarregue de moldre-les. Com veieu som un equip multidisciplinar....;) ;) ;) ;)



Per a la primera recepta he triat uns rollets que semblen uns d'eixos de bolleria industrial que sense cap dubte tots hem tastat i de segur que ens agraden......

Ingredients:
  • 3 ous
  • 100gr de sucre
  • 35gr de farina de garrofa
  • 30gr de farina de panís
Per al farcit:
  • 100gr de nata per muntar
  • 80gr de llet condensada


Com fer-ho:
-Separem els rovells de les clares que muntarem a punt de neu
-Barrejem els altres ingredients (sucre i farines) i  incorporarem  les clares poc a poc .
-Ho posarem al forn i farem una planxa de bescuit per a un braç de gitano (15 minuts a 180ºC )
-La traem del forn i la enrollem en un paper de forn o vegetal i la deixem refredar
-Mentres preparem la crema de llet amb la nata i la llet condensada barrejades
-Desenrotllem el bescuit i posem la crema. Tornem a enrotllar-lo i ho deixem a la nevera una estona.
-Després ho tallem a rodanxetes..........
 I com he dit, la garrofa és un substitut del xocolate, però jo no he pogut vençer la tentació de fer una xicoteta cobertura de xocolate del de deveres amb 100gr de nata i 100grs de xoco.
Un mosset super bo.....ja en direu !!!!!!!